Med support, bättre service och bra leverantörer så kommer Ert köksprojekt snart i rörelse.
Ring och boka in ett kostnadsfritt kundbesök hemma hos er eller kom till vårt showroom i Stockholm.
Telefon : 0709-202123

STUDIO*PLONG har kontor och showroom på Kocksgatan 39 i Stockholm. Ring gärna innan ni kommer förbi så att vi finns på plats.

Välkomna!

måndag 9 november 2009

Bänkskivor, vad ska man välja? Laminat?










Virrvarr är en gammal 'laminat-klassiker' som dåtidens designprins Sigvard Bernadotte har ritat och kom i produktion hos Perstorp redan 1958. Om vi är i något gammalt hus eller äldre lägenhet så är det inte helt ovanligt att där ligger en 'Virrvarr' med teak-kant, oftast är de i fint skick. Det har jag fått förklarat för mig att de äldre laminatskivorna har lite tjockare laminat än de som produceras nu för tiden. Därför har de stått ut med lite 'stryk' genom åren. Men mönstret är det samma. Det är det roligt, och Virrvarr håller än.


Och nu finns det laminatskivor i massor av andra härliga mönster, färger, look-a-like-sten, metall, kanter, ytor och kompaktlaminat.

Varför laminat? Tålig bänkskiva, med massor av valmöjligheter, passar både som inredning och exteriört. Slittålig och praktisk.


Kan vara ful, om man inte gör fina skarvar, och om man lägger in en ful vask på ett fult sätt och väljer en ful kant och lägger bänkskivan på fel ställe.


Och bänkskivan kan vara bedårande fin och tuff på rätt ställe. Konfektionerad så att den sitter som en skäddarsydd kostym, skarvarna blir snygga och med en snygg vask som är underlimmad laminaten (förklaring kommer längre ner). Och inte tala om en väl vald kant som grädden på moset. Hmmm!




Vi börjar med lite av mönster som man kan välja på. En laminatskiva med snyggt grått linnémönster och fin ekkant. Den liknar inte något annat. Stilren, enkel, tar inte plats och underhållsfri i många år om man är normal i sitt köksliv. Nu finns det jättestor utbud av olika mönster med blommor och diverse mönster, strukturer, metaller, mina laminatpärmar är tjocka som luntor. Det tycker jag är kul. Man kan beställa nästan hur man vill, det är bara bestämma sig hur man vill, och det är inte alltid lätt, och då kan jag hjälpa till.


Kompaktlaminat är en ganska ny variant av laminatskiva. Den kan vara vit, eller svart. Vit med svart kärna eller svart med vit kärna. Den är 12 mm tjock och kan läggas direkt på skåpet eller med en kant under så att den blir som 'svävande. Tål mycket och lätt att rengöra. Super-tuff bänkskiva för ett modernt kök eller badrum.

Och kanter, inte tala om alla olika sorter man kan välja på. Rak trä, rundad trä, ek, valnöt, bok, björk, randig i trä. Alu-list i all enkelhet. ABS och polypropylen, en slags plast som gör att laminaten kan göras i olika former. Kul! Eller varför inte bara en enkel rak laminatkant? Och man får inte heller glömma att man kan ha en snygg bakkantslist. Det gäller att välja rätt kantlist och skivan blir super fin!

Det här med vaskar, hur kan det göras? Planmonterad vask.Utförs oftast när man ska montera en laminatskiva själv. Man åker till byggvaruhuset, köper en av deras 4 olika modeller av laminatskiva, åker hem och mäter. Man lägger dit skivorna och sågar ett hål där vasken ska vara och lägger i vasken ovanifrån och lägger en silikon sträng som lim och tätning. Lätt som en platt och kan fungera bra om man är lite försiktig. Problemet kan bli om silikonet släpper och det blir fukt som tränger i i skarven , skivan jäster och det blir fult kring vasken. Inte roligt alls!

Underlimmad vask är det som jag beställer till mina kunder. Vasken limmas fast mellan spånskivan och laminatlagret. De blir snyggt, säkert och ser väldigt proffsigt ut.




När du gör om ditt kök och väljer en laminatbänkskiva, så kan jag varmt rekommendera att du väljer en lite dyrare variant. Låt gärna göra en konfektionerad skiva, den är anpassad efter erat kök och era önskemål. Välj en snygg kant och en extra snygg vask. Det finns med avrinning om, man vill vara lite praktisk. Bänkskivan blir lite exklusivare och den blir ordentligt gjord, och det blir eran unika bänkskiva, en bänkskiva i laminat som ingen annan har precis likadan.


Hoppas att ni har fått lite mera information just om laminat och jag återkommer snart om fler materiel som finns på marknaden för just bänkskivor.


Och det ska bli spännade om vår nuvarande designprins kommer med något nytt mönster för laminatskiva, sådana fall tror jag att det kan bli succé.



Har ni frågor så är det bara att höra av er, så ska jag försöka hjälpa er med svar!

4 kommentarer:

  1. Hej!
    Mästerlig och inspirerande text, precis som alltid.

    Ja, i år är jag ute i god tid med julkorten. Har klarat av hälften nu!

    Kram L

    SvaraRadera
  2. Bra info! Har googlat som besatt efter laminatskiva eller corian eller liknande i grafiskt vitt och blått mönster. Vill ha ett somrigt kök i lite lantlig stil med pärlspont, grålaserade luckor och en bänkskiva med typ blå vitt porslins mönster, eller marimecco eller rutigt. Var???

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Hej! Ja, det är fortfarande begränsat med retro-mönster m.fl. och efterfrågan är inte så stor. Bernadottes Virrvarr finns i två gråa färger, den är fin och populär. Spana gärna i Geo White på www.lgcoll.se under flikten laminat, light Line. Den känns som den skulle passa fint i det du beskriver. Hör gärna av dig om du har fler funderingar Lycka till! Sofia

    SvaraRadera