Något extra att bjuda kräsna julgäster på.
Heta nötter
300g Cashewnötter
2 nypor Flingsalt eller havssalt
2 nypor Råsocker
Vatten
Chiliflakes efter smak
Alt. Krydda med din favorit ört
Blanda alla ingredienser i en skål,
Skvätt lite vatten med fingrarna
så att det blir lite fuktigt,
tillräckligt för att sockret, saltet &
chilin ska fastna.
Rosta sedan nötterna på plåt i
3D varmluft 180°C tills de blir
gyllenbruna, rör om då och då så
får ni en jämnare rostning.
Lussekatter
50 g
5 dl
100 g
750 g
1 tsk
100 g
1 cl
2 påsar
¼ dl
2 dl
1st
Jäst (blå)
Standardmjölk (kall)
Socker
Vetemjöl special
Salt
Smör
Rom
Saffran
Socker
Russin
Ägg
Mortla saffranet, socker & rom.
Blanda alla ingredienser utom smöret
(tillsätt även rom/saffran/socker) och
arbeta fram en elastisk deg, ca 5 minuter
i matberedaren. Tillsätt smöret klickvis
och arbeta degen elastisk, ca 7 minuter i
matberedare.
Täck degen med plastfolie och låt jäsa i
kyl i ca 2-3 timmar.
Rulla ut degen och skär i bitar som du
formar till lussekatter. Jäs i ca 20 minuter
och pensla sedan med uppvispat ägg
samt pärlsocker. Grädda mitt i ugnen på
ca 220 grader tills saffransbullarna precis
börjar få fin färg.
Tips om du vill förbereda!
Man kan även ställa de utbakade
bullarna i kylen över natten, i så fall ska
de få stå framme och jäsa i ca 1,5 timme
innan ni gräddar dem enligt ovan.
Glögg
75 cl rött vin
2 bitar torkad ingefära
2 bitar hel kanel
2 tsk kardemummakärnor
2 st vaniljstänger + ett par
teskedar vaniljsocker
5-10 kryddnejlikor
2 dl russin
2.3 msk honung
2 dl färskpressad apelsinjuice.
(Låt apelsinskalen vara med i kastrullen.)
1 dl portvin
1-2 dl råsocker
Blanda allt i en kastrull och smaka
av då och då. Efter ca 1,5 h silar
du glöggen. Håll temperaturen
under 70 grader, annars kan
alkoholen koka bort. Perfekt att
använda koksensorn, så sköter
det sig automatiskt!
God Jul önskar STUDIO*PLONG!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar