Till kaffet så är det alltid gott med något till, här är receptet på en god tårta! Den har jag gjort många gånger och är lätt att göra och skön för att den går att frysa in.
Mandeltårta med kolakräm, 12 bitar
Tårtbottnar400 gr mandelmassa
4 st äggvitor
Sätt ugnen på 175°, riv mandelmassan grovt. Vispa äggvitorna till ett styvt skum och blanda försiktigt ner mandelmassan. Bred ut blandningen till 2 st runda bottnar (ca 24cm diameter) på en plåt med bakplåtspapper . Du kan behöva 2 plåtar men grädda en plåt åt gången i
min. till en gyllenbrun färg. Låt bottnarna svalna och vänd dem upp och ner så går pappret lätt att dra bort. låt bottnarna kallna.Kolakräm
4 st äggulor
1/2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 msk kakao
1/2 dl vispgrädde
150 gram smör.
Blanda äggulor, sirap, socker, kakao och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Värm under vispning på medelgod värme tills krämer tjocknar. Den får inte koka. Rör ner smöret i kuber och låt det smälta. Låt krämen kallna i kylen.
Bred kolakrämen på en botten. Lägg på den andra och täck med kräm. Rosta lite flagad mandel i torr stekpanna och strö över tårtan. Förvara tårtan kallt! Går utmärkt att frysa.
Receptet kommer från Allt om Mat.
Lycka till och ha en god kaffestund i vänners sällskap!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar