måndag 7 december 2009

Plong´s lökpaj


Denna paj är uppskattad både till buffé och till vegetariskt alternativ. Passar bra till kallskuret!


Pajdeg:

2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

100 gram smör eller margarin

2 msk iskallt vatten

Kör allt i en matberedare, tills en degklump snurrar runt i byttan. Elle gör på traditionellt sätt med mjöl med grop, fettet i småbitar. Hacka till grynig blandning och tillsätt vatten, blanda ihop hastigt till en deg.

Klä en form och låt den stå kallt med plast över i en stund.

Fyllning:

Blandade lökar! Charlotte-, röd-, gul-, vit- eller purjolök. Skär i skivor och stek den glansiga och mjuka i en stekpanna. Det gör inget om de får lite färg. Tillsätt salt, peppar och kanske lite timjan.


Äggsmet:

4 ägg

3 dl mjölk

salt och vitpeppar

Rör i hop med gaffel.


Förgrädda pajskalet i unen, 5 min i ca. 200 grader. Ta ut skalet och fyll det med lökblandningen. Häll över äggsmet och stör över god ost t.ex. emmentaler eller annan lagrad ost.

Ställ in i ugnen i ca 35 min. tills äggsmeten har stannat och pajen har fått en gyllenbrun färg.


Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar